26 de jul. 2008

36525dies un projecte artístic de participació

Si heu anat per Amposta en els darrers dies segurament haureu vist uns plafons amb el títol "36525dies". Es tracta d'un projecte d'Alfred Porres que barreja art i participació, i que està dins d'Strobe, el festival de vídeo i art digital que se celebra a Amposta i que aquest any arriba a la quarta edició.

plafó del projecte "36525dies" ubicat al
Museu Comarcal del Montsià-Parc Municipal


Pel que fa al projecte 36525dies, agafa el nom dels dies que tenen 100 anys perquè coincideix amb el centenari d'atorgament del títol de ciutat a Amposta que se celebra aquest 2008, i Porres l'ha concebut com "una proposta per posar en joc diverses estratègies d'enregistrament i representació per reconstruir els usos particulars i les apropiacions que cadascú fa dels espais públics de la ciutat".


S'ha creat un web (36525dies.net) per tal d'informar del projecte i per donar a conèixer les contribucions de la gent. El web aprofita recursos de la coneguda com a "web 2.0" (o sigui, i resumint-ho molt, "la web creada pels mateixos usuaris"). Aquest recursos estan integrats en el web del projecte, en diverses seccions com són:
  • carto(grafies): un mapa de Google Maps, centrat en el casc urbà d'Amposta en el que es reflexen totes les participacions de la gent (fotos, vídeos i textos)
  • vídeo(grafies): recull de vídeos enregistrats a peu de carrer amb opinions d'ampostins i ampostines.
  • auto(grafies): els textos que ha escrit la gent en les enganxines deixades en els plafons.
Els serveis externs al web que s'han utilitzat han els coneguts flickr (fotografies), youtube (vídeos) i Google maps (mapa).

La participació pot ser posant-hi enganxines (se'n poden trobar en diversos establiments d'Amposta junt amb un díptic informatiu) escrivint "una experiència excepcional o quotidiana, recent o passada, pròpia o aliena (pot formar part d'una història familiar, contada de pares a fills)" o també es pot fer arribar una fotografia i/o comentari des del mateix web.